Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Τέλος το παράνομο download στην Γαλλία


Ονομάζεται "Hadopi". Είναι τα αρχικά -στην αγγλική γλώσσα- της νέας Ανώτατης Αρχής για την Διασφάλιση της Εργασίας και την Προστασία του Απορρήτου στο Ιντερνετ και είναι το "Καλή Χρονιά" του προέδρου Νικολά Σαρκοζύ σε όσους αποκτούν αρχεία (ταινίες και μουσική κυρίως) από το διαδίκτυο.
Από την 1η Ιανουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή στη Γαλλία ο νόμος που ποινικοποιεί την παράνομη απόκτηση αρχείων στο διαδίκτυο.
Αφού ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων από ομάδες και οργανώσεις που αντιτίθεντο στην εφαρμογή περιορισμών στο Διαδίκτυο, ο νόμος ψηφίστηκε τελικά από το γαλλικό κοινοβούλιο και εφαρμόζεται άμεσα στη χώρα από την πρώτη μέρα του 2010.
Αν και η ψήφιση του νόμου θεωρείται προσωπική επιτυχία του Νικολά Σαρκοζύ δεν πρέπει να αγνοηθεί, η επιρροή αλλά και η πίεση που άσκησαν οι εταιρίες παραγωγής ψυχαγωγικού περιεχομένου.
 Οι οποίες γνώριζαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους κατέληγε δωρεάν σε εκατομμύρια χρήστες, χάρη στα λογισμικά αποκωδικοποίησης και τα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων. 
 Τι προβλέπειο νέος νόμος; Εάν κάποιος "κατεβάζει" παράνομα αρχεία που θεωρούνται πνευματική ιδιοκτησία, σε πρώτη φάση θα λαμβάνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 Σε δεύτερη φάση, εάν η πράξη επαναληφθεί, ο χρήστης θα λάβει μία επιστολή και εάν τελικά επιμείνει, θα κληθεί σε ακρόαση από δικαστήριο.
 Το οποίο θα μπορεί να επιβάλλει στον ασυμμόρφωτο την "εσχάτη των ποινών".
Δηλαδή την οριστική διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ.
"Δεν ειναι όλα δωρεάν" λένε οι υποστηρικτές
Οσοι πίεσαν για την ψήφιση του νόμου υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για όσες χώρες θα θελήσουν να θέσουν υπο προστασία την πνευματική δημιουργία και να κάνουν σαφές στον μέσο χρήστη του ίντερνετ ότι δεν είναι όλα δωρεάν...
Μάλιστα, ο γερουσιαστής Μισέλ Τιολιέρ μέλος της νεοσύστατης Αρχής, υποστηρίζει ότι με το πρώτο κιόλας μήνυμα τα δύο τρίτα όσων παρανομούν, θα σταματήσουν.
"Είναι υπέροχος κόσμος το διαδίκτυο, όμως χρειάζεται κανόνες, εάν θέλουμε στο μέλλον να έχουμε σινεμά, μουσική η ηλεκτρονικά παιγνίδια" αναφέρει ο γερουσιαστής και δηλώνει με έμφαση, πως μετά και την επιστολή που θα λαμβάνουν οι χρήστες, το 95% από αυτούς θα σταματήσουν αυτό που ο ίδιος  χαρακτηρίζει ως κακή χρήση του διαδικτύου.
Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιτίθενται, χαρακτηρίζουν τον νόμο Δρακόντειο και υποστηρίζουν ότι έχει ξεπεραστεί από την τεχνολογία και ότι οι πραγματικά επίμονοι χρήστες περιεχομένου θα βρουν τρόπο να τον παρακάμψουν.