Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Εξηγήσεις για το σενάριο του Lost

Αυτό γράφτηκε από κάποιον που εργαζόταν για την εταιρεία παραγωγής της σειράς Lost “Bad Robot”:

"
Πρώτα ...

Το νησί:

Ήταν πραγματικά όλα.
Ό,τι συνέβη στο νησί που είδαμε σε όλη τη διάρκεια των 6 κύκλων ήταν πραγματικά. Ξεχάστε την τελική εικόνα του αεροπορικού δυστυχήματος, τέθηκε σε σκοπίμως να παίξει με μυαλό των ανθρώπων και να δείξει σε ποιο βαθμό το σόου είχε φτάσει.
Πραγματικά συνετρίβη το αεροπλάνο. Πραγματικά επέζησαν. Ανακάλυψαν πραγματικά το πείραμα Dharma και τους «Άλλους».
Το νησί διατηρεί την ισορροπία του καλού και του κακού στον κόσμο. Πάντα είχε και πάντα θα ασκεί αυτό το ρόλο. Και το νησί θα πρέπει πάντα να έχει έναν "προστάτη". Ο Jacob δεν ήταν η πρώτος και ο Hurley δεν θα είναι ο τελευταίος.
Ωστόσο, ο Jacob είχε να αντιμετωπίσει μια κακόβουλη δύναμη σχετικά με τη μητέρα του, πράγμα που ο Hurley δεν είχε να αντιμετωπίσει.
Δημιούργησε το διάβολο και έπρεπε να βρει έναν τρόπο να τον σκοτώσει - έστω και αν οι κανόνες τον εμπόδιζαν να το κάνει πραγματικά έτσι.

Έτσι ξεκίνησε το σχέδιο του Jacob να φέρει τους υποψήφιους στο νησί για να κάνουν το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει… Να σκοτωθεί το «κακό».

Είχε έναν τεράστιο κατάλογο των υποψηφίων που διήρκεσε γενιές. Ωστόσο, κάθε φορά που έφερνε τους ανθρώπους στο νησί, το «κακό» τους διέφθειρε και τους ανάγκαζε να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον.
Αυτό ήταν μέχρι που εμφανίστηκε ο Richard στο νησί και βοήθησε Jacob καταλάβει ότι αν δεν αναλάμβανε έναν πιο ενεργό ρόλο, τότε το σχέδιό του δεν θα λειτουργούσε ποτέ.

Εισάγεται η εμφάνιση του πειράματος Dharma - το οποίο δεν είμαι σίγουρος γιατί πολλοί έχουν μια αδυναμία να αντιληφθούν…
Η οργάνωση Dharma, όπως και oι αμέτρητοι άνθρωποι που κατά καιρούς βρέθηκαν στο νησί από πριν, μεταφέρθηκαν εκεί από τον Jacob, ως μέρος του σχεδίου του να σκοτώσει το «κακό».
Ωστόσο, το «κακό» είχε επίγνωση αυτού του σχεδίου και ενέργησε ενάντια σε αυτό με το να διαφθείρει τον Ben. κάνοντάς τον να πιστεύει πως έκανε τη δουλειά του Jacob, όταν στην πραγματικότητα έκανε το έργο του «κακού».

Αυτό επεκτάθηκε σε όλες τις ενέργειες του Ben εκτός του νησιού κατόπιν…
Ήταν ο ηγέτης. Μιλούσε εκ μέρους του Jacob στο βαθμό που τους αφορούσε τους άλλους.
Έτσι, οι "Άλλοι" σκότωσαν όλους τους ανθρώπους της οργάνωσης Dharma και αργότερα προσπαθούν να σκοτώσουν τον Jack, την Kate, τον Sawyer, τον Hurley και όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους, διότι αυτό είναι που το «κακό»
ήθελε και δε μπορούσε να το κάνει μόνο του.

Η οργάνωση Dharma αρχικά ήρθε στο νησί με σκοπό να αντιπροσωπεύει το «καλό». Αλλά σταδιακά «γύρισε» σε αντίθετη κατεύθυνση, από τη διαφθορά του «κακού» και τελικά, καταστράφηκε από το πιόνι του «κακού», τον Ben.

Τώρα, ήταν η οργάνωση Dharma στο νησί μόνο για να βοηθήσει τον Jack και τους άλλους υποψηφίους στην συνολική προσπάθειά τους να σκοτώνουν τον «Smokey» («Καπνούλης»)?

Ή μήπως o Jacob είχε και μια άλλη λίστα υποψηφίων από την οργάνωση Dharma την ύπαρξη της οποίας εμείς οι τηλεθεατές δε γνωρίζαμε?
Αυτό είναι ένα ερώτημα που έμεινε επίτηδες αναπάντητο, γιατί όποια απάντηση και να έδιναν οι συγγραφείς, κατέληγε να είναι χειρότερη από αυτή που οι τηλεθεατές θα διαμόρφωναν στη σκέψη τους…

Όμως, ο σκοπός της οργάνωσης Dharma δεν είναι "άχρηστος" ή ακόμη και ασαφής... Είναι αρκετά καταλυτικός…

Εν τούτοις, παρά το μεγάλο σχέδιό του, ο Jacob ήθελε να δώσει στους «υποψήφιούς» του το ένα και μοναδικό πράγμα που ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο αδελφός του, απόλαυσαν: την ελεύθερη βούληση.

Εξ’ου και το ότι ο Jacob φέρνει στο νησί μια σειρά από "υποψήφιους", μέσω των δεκαετιών, και τους αφήνει να "επιλέξουν" το ποιός θα κάνει πραγματικά τη δουλειά στο τέλος.

Ίσως να ήξερε ο Jacob ότι ο Jack θα ήταν εκείνος ο οποίος θα σκοτώσει τον «Flocke» (ΨευτοLocke) και ότι ο Hurley θα ήταν ο προστάτης του νησιού στο τέλος.

Ίσως και να μην το ήξερε όμως…

Αλλά αυτό ήταν πάντα και το βασικό θέμα της τηλεοπτικής σειράς: Μοίρα εναντίον Ελεύθερης Βούλησης… Επιστήμη εναντίον Πίστης…

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Jacob ήξερε από την αρχή τι επρόκειτο να συμβεί και ότι ο καθένας από τους φιλοξενούμενους στο νησί έπαιξε ένα ρόλο στους 6 κύκλους που διήρκεσε η σειρά, συμβάλλοντας ώστε ο Jack να φτάσει στο σημείο όπου έπρεπε να σε σκοτώσει τον «Smokey» («Καπνούλης») και να οριστεί ο Hurley ως ο προστάτης του νησιού - ξέρω ότι έτσι είναι στο μυαλό των περισσότερων από τους σεναριογράφους της σειράς.

Αλλά και πάλι, δεν θα απαντήσουν ποτέ (οι σεναριογράφοι) ξεκάθαρα σε αυτό (ούτε και έπρεπε να το είχαν κάνει άλλωστε), επειδή κατά τέτοιον τρόπο θα χαλούσε και η διασκέδαση του τηλεθεατή…

Στο τέλος, ο Jack έφτασε να κάνει αυτό που πάντα ήθελε να κάνει, από το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς: να σώσει τους ανθρώπους της ομάδας του που βρέθηκαν μαζί του στο νησί… (τους «Lostaways» του).

Πήρε την Kate και τον Sawyer μακρυά από το νησί και έδωσε στον Hurley το σκοπό στη ζωή του, που πάντα του έλειπε…

Επίσης παράπλευρα και στον κόσμο (εννοεί ότι έδωσε σκοπό στη ζωή των υπολοίπων στο νησί)… Στην ουσία τους έσωσε όλους, με το να τους βοηθήσει να «προχωρήσουν» ...

Τώρα ...

Παράπλευρος («Sideways») Κόσμος:

Η έννοια του «παράπλευρου κόσμου» είναι εκεί που πραγματικά γίνεται ενδιαφέρον το θέμα, από την άποψη της θεολογίας και της μεταφυσικής συζήτησης (για μένα τουλάχιστον - γιατί αγαπώ την ιστορία και τις θεωρίες της θρησκείας και αγάπησα όλες τις συνομιλίες στην αίθουσα της συγγραφικής ομάδας του Lost).

Βασικά, αυτό που υποστηρίζει η εν λόγω τηλεοπτική σειρά είναι ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Αποκαλέστε τους «αδελφές ψυχές» («soulmates») (αν και δεν είναι ακριβώς η καλύτερη λέξη).

Αλλά αυτοί οι άνθρωποι με τους οποίους είμαστε συνδεδεμένοι, είναι «μαζί μας κατά τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας», όπως είπε ο Christian.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κινούνται μαζί μας μέσα στο σύμπαν από ζωή σε ζωή...

Αυτή η θεωρία βασίζεται σε κάποιες έννοιες του Ινδουισμού, με μεγάλες δόσεις νοοτροπίας της δυτικής θρησκείας να ρίχνονται στο «μίγμα».

Η «έπαρση» την οποία οι συγγραφείς δημιούργησαν, με βάση αυτές τις θρησκευτικές φιλοσοφίες, ήταν ότι ως ομάδα, οι επιζήσαντες του αεροπορικού δυστυχήματος στο νησί (οι «Lostaways») δημιούργησαν υποσυνείδητα αυτό τον «παράπλευρο» κόσμο, όπου υπάρχουν στο καθαρτήριο μέχρι να «ξυπνήσουν» και να βρουν ο ένας τον άλλον…

Μόλις βρουν ο ένας τον άλλον, μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν εμπρός. Στην ουσία, αυτή είναι η έννοια της της τηλεοπτικής σειράς για την αντίληψη της «μετά θάνατον ζωής».

Σύμφωνα με την τηλεοπτική σειρά, ο καθένας μας δημιουργεί τον δικό του «παράπλευρο κόσμο» - «καθαρτήριο» με τις «αδελφές ψυχές» («Soulmates») του καθ'όλη τη ζωή του και υπάρχουν μέχρι όλοι να κινηθούν μαζί.

Αυτή είναι μια «όμορφη» αντίληψη, πραγματικά! Ακόμα και εάν κάποιος δεν είναι θρησκευόμενος ή ακόμη πνευματιστής, η ιδέα ότι ζούμε και να πεθάνουμε μαζί είναι βαθιά και συγκινητική.

Είναι μια πραγματικά όμορφη και πνευματώδης έννοια που ταιριάζει σε ολόκληρο τον τόνο και το ύφος που από την αρχή είχε η τηλεοπτική σειρά.

Αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να είναι μαζί σε αυτό το αεροπλάνο. Έπρεπε να ζήσουν αυτά τα γεγονότα - όχι μόνο λόγω του Jacob, αλλά επειδή αυτό είναι που το σύμπαν ή ο Θεός (ανάλογα με το πόσο θρήσκος είσαστε) ήθελαν να συμβεί αυτό.

Η εκπομπή κινήθηκε πάντα στον άξονα «πίστη εναντίον επιστήμης» και τελικά τάχθηκε στην πλευρά της πίστης.
Απάντησε στην ερώτηση-πυρήνα της σειράς. Η μία και μοναδική ερώτηση που υπήρχε στη ρίζα του κάθε μυστηρίου του νησιού, στην κάθε προσωπική ιστορία του χαρακτήρα του κάθε ήρωα, στην κάθε στροφή της πλοκής της τηλεοπτικής σειράς. Αυτό, από μόνο του αποτελεί σημαντικό επίτευγμα!

Πόσα θέλετε να προβληθούν από αυτή εξαρτάται από εσάς ως θεατή. Σκεφτείτε τη Season 1, όταν βρέθηκε πρώτα η καταπακτή («Hatch»). Όλοι νόμιζαν ότι εκεί είναι η απάντηση! Ότι είναι εκεί κάτω είναι η απάντηση!

Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι ήταν απλώς ένας σταθμός από τους πολλούς. Ένας κρίκος σε μια πολύ μεγάλη αλυσίδα που συνέχισε να αποκαλύπτει όλο και πιο πολλά από την όψη ενός μεγαλύτερου μωσαϊκού…

Αλλά οι συγγραφείς, χρειάστηκε να το προχωρήσουν ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον κύκλο (6ος) με το να αντιπαραθέσουν τον «παράπλευρο κόσμο»- «καθαρτήριο» με όλο το νησί.

Θυμηθείτε όταν ο Michael εμφανίστηκε στον Hurley και του είπε ότι δεν του «επιτρεπόταν να εγκαταλείψει το νησί». Ακριβώς όπως και το «κακό».

Δεν του επιτρεπόταν η είσοδος σε αυτόν τον «παράπλευρο κόσμο» και έτσι, δεν είχε την ευκαιρία να προχωρήσει. Γιατί; Επειδή αποδείχθηκε ότι με τις πράξεις του στο νησί δεν άξιζε να έχει αυτήν την ευκαιρία. Απέτυχε στο test αυτό.

Οι υπόλοιποι το πέτυχαν! Κατάφεραν να εισέλθουν στον «παράπλευρο κόσμο» όταν πέθαναν - ορισμένοι πριν από τον Jack, άλλοι μερικά χρόνια αργότερα από αυτόν. Στην περίπτωση του Hurley, ίσως και αιώνες αργότερα.

Υπάρχουν σε αυτό τον «παράπλευρο κόσμο» μέχρι να «ξυπνήσουν», και μπορούν να προχωρήσουν εμπρός μόνο από κοινού, διότι συνδέονται. Είναι η μοίρα τους να είναι μαζί στην αιωνιότητα. Αυτή ήταν η μοίρα τους…

Δεν ήταν συνδεδεμένοι με την Anna Lucia, τον Daniel, τη Rousseau, την Alex, τον Miles, τον Lypides, (και όλoυς τους υπόλοιπους που δεν βρίσκονταν στην Εκκλησία - βασικά όλους ο όποιους δεν ήταν στον 1ο Κύκλο).

Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν στον «παράπλευρο κόσμο». Γιατί; Και πάλι, εδώ είναι το σημείο όπου οι σεναριογράφοι αφήνουν τον τηλεθεατή να αποφασίσει.

Ο τρόπος που εμένα αρέσει να το σκέφτομαι, είναι ότι οι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν μείνει πίσω και εκτός από τον «παράπλευρο κόσμο» πρέπει να βρουν τις δικές τους «αδελφές ψυχές» («soulmates») για να μπορέσουν να «ξυπνήσουν».

Είναι πιθανό ότι οι δεσμοί αυτοί δεν είναι άνθρωποι από το νησί, αλλά από την άλλη ζωή τους (ο συνεργάτης της Anna, εκείνος που πυροβόλησε, ο άντρας της Rousseau κτλ).

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει λόγο για τον Ben και γιατί δεν πήγε στην Εκκλησία. Και αν σκεφτείτε τον «παράπλευρο κόσμο», τότε σας δίνει την απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Ο Ben δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμη επειδή δεν έχει συνδεθεί με τους ανθρώπους που χρειάζεται για να το κάνει αυτό.

Πρόκειται να είναι δουλειά του να ξυπνήσουν η Rousseau, η Alex, η Anna Lucia, o Ethan, o Goodspeed, ο πατέρας του και οι υπόλοιποι.

Έχει να υποστεί το τίμημα για τις αμαρτίες του, περισσότερο από ότι ήδη έχει υποφέρει, με το να είναι κατώτερος ιεραρχικά του Hurley.

Έχει να κάνει ότι έκανε ο Hurley και ο Desmond για τους Lostaways μας, με τους δικούς του ανθρώπους. Έχει να τους βοηθήσει να συνδεθούν.
Και μπορεί να κινηθεί μόνο όταν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας του είναι έτοιμοι. Ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τον Faraday, την Charlotte, τον Whidmore, τον Hawkins, κ.λπ. Είναι πραγματικά μια τακτοποιημένη, και λογική ιδέα. Τουλάχιστον σε μένα.

Όμως, από μια πιο "πίσω από τα παρασκήνια" ματιά, ο λόγος που ο Ben δεν είναι στην εκκλησία, και ο λόγος που κανείς δεν είναι στην εκκλησία, αλλά μόνο οι πρωταγωνιστές του 1ου Κύκλου της σειράς, είναι επειδή οι σεναριογράφοι έγραψαν την κατάληξη της ιστορίας και μετά έγραψαν το πιλοτικό επεισόδιο… Και ποτέ δεν το άλλαξαν...

Οι συγγραφείς πάντα έλεγαν (και πολλοί δεν το πιστεύουν) ότι γνώριζαν το πώς τελειώνει η ιστορία από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Τους επικροτώ γι 'αυτό. Είναι αρκετά καταπληκτικό!

Αρχικά ο Ben υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε διάρκεια 3 επεισοδίων και εκεί να τελειώσει η παρουσία του. Αλλά τελικά, έγινε ένας μεγάλος ρόλος της ιστορίας.

Θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει εύκολα τερματισμό της ιστορίας και να τον βάλουν στην Εκκλησία - αλλά αντί αυτού το προβλημάτισαν ακόμα περισσότερο...

Του δόθηκε μια μεγαλειώδης στιγμή με τον Locke έξω από την Εκκλησία ... και αυτό ήταν. Μου άρεσε αυτό.

Για εκείνους που αναρωτιούνται - το αρχικό τέλος άρχισε τη στιγμή που ο Jack μπήκε μέσα στην εκκλησία και αγγίζει το φέρετρο, μετά στον Jack που κλείνει τα μάτια του, με το άλλο αεροπλάνο να πετά μακριά. Αυτό ήταν πάντα το τέλος του Jack. Και το κράτησαν…

Για μένα ο τερματισμός αυτής της σειράς σημαίνει πολλά. Όχι μόνο επειδή δούλευα σε αυτό, αλλά επειδή, ως συγγραφέας με ενέπνευσε με έναν τρόπο που κανένα μέσο δεν είχε κάνει πριν.

Έχω εμπνευστεί για να γράψω από πολλές μεγάλες ταινίες. Ίσως πάρα πολλά να μετράνε. Και έχουν υπάρξει καταπληκτικές τηλεοπτικές σειρές που έχω αγαπήσει (X-Files, 24, Sopranos,).

Αλλά καμία δεν μου έκανε ότι LOST έκανε σ’ εμένα. Καμία δε μου έδειξε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε τόσο τεράστιο ρίσκο, γράφοντας μια τηλεοπτική σειρά για την πίστη, να επιμείνουμε στα δημιουργικά μας όπλα και να ευχαριστούμε ταυτόχρονα το τηλεοπτικό μας κοινό.

Έμαθα πολλά από την παράσταση ως συγγραφέας. Έμαθα ακόμα περισσότερο από το να είναι γύρω από απίστευτους συγγραφείς, παραγωγούς, και όλους τους οικότροφους και υποδουλωμένους στην τηλεοπτική σειρά για 6 χρόνια.

Στο τέλος, για μένα, LOST ήταν μια καινοτομική τηλεοπτική σειρά που ασχολήθηκε με την πίστη, τη μετά θάνατον ζωή, και όλα αυτά τα μεγάλα και τα πνευματώδη ερωτήματα, τα οποία οι περισσότερες τηλεοπτικές παραγωγές δεν ακουμπούν.

Και για μένα, ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον πυρήνα της ιστορίας της (η σειρά), ακόμη και με όλα τα επιστημονικής φαντασίας στοιχεία που αναμείχθηκαν κατά τους καιρούς.

Το να περπατήσει τόσο μακριά και να επιβιώσει μια τηλεοπτική σειρά, είναι απλά εκπληκτικό. "